Verschil tussen rode en witte wijnglazen

Waarom zit er verschil tussen rode en witte wijnglazen? Het antwoord op deze vraag is redelijk simpel. Dit heeft namelijk te maken met het ademen van de wijn. Rode wijn heeft zuurstof nodig om tot een bepaalde smaak te komen. Bovendien is het van belang voor het vrijkomen van de aroma’s in de wijn. Rode wijnen zijn vaak complexere wijnen en hebben hierdoor ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Een witte wijn is minder complex en hoeft niet te ademen. Maar wat is het verschil tussen rode en witte wijnglazen nou precies?

 

De kenmerken van rode en witte wijnglazen

Het grootste verschil tussen rode en witte wijnglazen is de kelk. Rode wijn heeft vooral één ding nodig: ruimte. Daarom worden rode wijnen gekenmerkt door een bolvormige, volumineuze kelk en een brede opening die bovenaan weer een beetje toeloopt. De reden hiervoor is zuurstof. Rode wijn heeft zuurstof nodig om tot de beste smaak te komen. Dit komt doordat rode wijn vaak qua smaak en aroma’s vele malen complexer is dan een witte wijn. Witte wijnglazen zijn dan ook een stuk smaller en lopen wat spitser toe. Maar ook dit kan per wijnsoort weer verschillen. Een Riesling heeft bijvoorbeeld meer zuurstof nodig dan de gemiddelde witte wijn. Toch mag de kelk niet te breed toelopen. Daarom zijn er speciale Riesling glazen ontworpen.

Wat als ik een witte wijn uit een rode wijnglas drink?

Geen paniek! Het is niet dat hierdoor uw witte wijntje geen smaak meer bevat. Wel is het zo dat de perfecte balans tussen zoet en zuur er voor zorgt dat een wijn het beste tot zijn recht komt. Bij rode wijn gebeurd dit automatisch, ongeacht het glas. Bij witte wijn ligt dit net even wat anders. Bij het drinken van een witte wijn is het belangrijk dat het glas niet te breed is. De aroma’s zullen vervliegen waardoor de balans en de perfecte smaak direct weg is.

Bij de rode wijn is het vooral belangrijk dat de wijn geconcentreerd op de tong terecht komt. De wijnglazen zijn dan ook precies zo gemaakt dat dit het geval is. Door te kiezen voor een wijnglas dat past bij de wijnsoort zorg u er voor dat de smaak van de wijn helemaal tot zijn recht komt. Geen enkele wijn of smaak is hetzelfde. Onze tip is dan ook om voor iedere wijnsoort een wijnglas aan te schaffen die hierbij past, waardoor u de perfecte smaak bij iedere slok zult beleven.

wijnglazen

 

 

Verschillende soorten wijnglazen

Wijnglazen zijn er in veel soorten en maten. Maar het belangrijkste is dat u het juiste glas voor de juiste wijnsoort gebruikt. Bij Marvin’s Maatwerk hebben we verschillende formaten: van 30 tot en met 49 centiliter inhoud. Daarbij is het ook nog eens mogelijk om de glazen te laten graveren met logo of tekst. Deze gravure fungeert hiermee direct als maatstreep voor het glas.

Pasabahce Timeless

Het wijnglas Timeless van Pasabahce is uitermate geschikt voor een rode wijn. Het glas heeft een inhoud van 32 centiliter en heeft een luxe uitstraling door de kristalvormige bewerking. Het materiaal van dit product is glas en heeft een transparante kleur.

Libbey Hobstar

Het wijnglas Hobstar van Libbey is uitermate geschikt voor een witte wijn door zijn smalle bolling. Het glas heeft een inhoud van 30 centiliter en heeft een luxe uitstraling door de kristalvormige bewerking. Bovendien heeft het glas een korte maar stevige stengel.

Pasabahce Allegra

De wijnglazen van het model Allegra van Pasabahce zijn uitermate geschikt voor zowel een witte als een rode wijn of een rosé. Pasabahce heeft namelijk meerder modellen in omloop. De glazen hebben een inhoud van 30, 35 en 49 centiliter. Het model van dertig centiliter is perfect voor een rosé, het glas van vijfendertig centiliter is op het lijf geschreven van de witte wijn en als laatste maar zeker niet de minste hebben we het negenenveertig centiliter glas: piekfijn voor een robijnrode wijn.

wijnglas-graveren

Meer informatie

Uiteraard hoop ik dat u na het lezen van dit stuk een beter beeld hebt gekregen van de mogelijkheden omtrent onze wijnglazen. Mocht u toch op zoek zijn naar meer informatie neem dan gerust een kijkje op onze ‘Wijnglazen pagina'. Of heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op!

Wist u trouwens al dat wij van Marvin’s Maatwerk ook bestek, menumappen en serveerplanken graveren? Wij laten u graag zien wat wij hierin voor u kunnen betekenen. Maak een afspraak en kom langs bij onze werkplaats.